Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  



τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs)


Ερμηνεία:

Τα AGEs είναι το τελικό παράγωγο της αντίδρασης Maillard ή browning.  Η αιτιολογία της μυϊκής ατροφίας λόγω γήρανσης ή σαρκοπενίας περιλαμβάνει την απώλεια μυϊκής δύναμης, εκφύλιση  μυϊκών ινών, αυξημένο ενδομυϊκό συνδετικό ιστό και διαταραχή του πληθυσμού μυϊκών βλαστοκυττάρων που οδηγεί σε μυς που είναι πιο αδύναμοι, πιο δύσκαμπτοι και λιγότερο ικανοί να αναγέννηση. 

Η μυϊκή γήρανση είναι πολυπαραγοντική και περιλαμβάνει εξωγενείς και ενδογενείς μηχανισμούς που επιτίθενται τόσο στα κυτταρικά συστατικά όσο και στην εξωκυτταρική θεμέλια ουσία  (ECM). 

Τα τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs) είναι γνωστό ότι συσσωρεύονται στους μυοσκελετικούς ιστούς σε μεγάλη ηλικία και πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη σαρκοπενίας. 

Τα AGE συγκεντρώνονται κατά προτίμηση στις πρωτεΐνες της μακρόβιας εξωκυτταρικής θεμέλιας ουσίας  (ECM), ιδιαίτερα στα κολλαγόνα, καθώς ο σχηματισμός τους βασίζεται στη στοχαστική αντίδραση των προδρόμων του (γλυκόζη και πρωτεΐνες) μέσω της αντίδρασης Maillard. 

Εκτός από τη μακρά ημιζωή, τα κολλαγόνα είναι πλούσια σε επαναλαμβανόμενα αμινοξέα αργινίνης και λυσίνης που ενισχύουν την αντίδραση μεταξύ του κολλαγόνου και των προδρόμων AGE, προδιαθέτοντας περαιτέρω το κολλαγόνο σε αυτούς τους διασταυρούμενους δεσμούς γλυκοζυλίωσης.

Ο σχηματισμός τελικών προϊόντων προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGE) στους ιστούς είναι μια φυσιολογική διαδικασία. Ωστόσο, η υπερβολική παραγωγή και αποθήκευση είναι παθολογικές και οδηγούν σε φλεγμονή. 

Ο καθιστικός τρόπος ζωής, η υπερθερμιδική δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη και η αυξημένη πρόσληψη επεξεργασμένων στοιχείων τροφίμων συμβάλλουν στην υπερβολική παραγωγή ενώσεων, οι οποίες δημιουργούνται στη μη ενζυματική διαδικασία γλυκοζυλίωσης πολλαπλών σταδίων. 

Οι πηγές του AGE μπορεί να είναι ενδογενείς και εξωγενείς, κυρίως λόγω της επεξεργασίας τροφίμων σε υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλή υγρασία, συμπεριλαμβανομένου του ψησίματος στη σχάρα, του ψησίματος και του τηγανίσματος. 

Η συσσώρευση AGE αυξάνει το οξειδωτικό στρες και προκαλεί διάφορες διαταραχές, οδηγώντας στην εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης, των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη και των επιπλοκών τους. 

Εγγενείς αμυντικοί μηχανισμοί, συστήματα ανάκτησης, και τα εξωγενή αντιοξειδωτικά (συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών) προστατεύουν από την υπερβολική συσσώρευση AGE. Επιπλέον, πολλά προϊόντα έχουν αντιγλυκοζυλικές ιδιότητες, που απαντώνται κυρίως σε φρούτα, λαχανικά, βότανα και μπαχαρικά.



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Advanced Glycation End-Products in Skeletal Muscle Aging. Olson LC, Redden JT, Schwartz Z, Cohen DJ, McClure MJ.Bioengineering (Basel). 2021 Nov 1;8(11):168. 

Advanced glycation end-products (AGE) trapping agents: Design and synthesis of nature inspired indeno[2,1-c]pyridinones. Anaga N, D B, Abraham B, Nisha P, Varughese S, Jayamurthy P, Somappa SB.Bioorg Chem. 2020 Dec;105:104375.

Accumulation of Advanced Glycation End-Products in the Body and Dietary Habits. Zawada A, Machowiak A, Rychter AM, Ratajczak AE, Szymczak-Tomczak A, Dobrowolska A, Krela-Kaźmierczak I.Nutrients. 2022 Sep 25;14(19):3982.



Συνώνυμα:



 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Βιοχημεία: